Пн-Пт: 09:00 - 19:00
Сб: 10:00 - 18:00
Нд: 10:00 - 17:00
на верх

Як вибрати автохолодильник

Як вибрати автохолодильник

Проблема збереження продуктів у далекій дорозі стояла вже досить давно, не кажучи вже про прохолодну воду та інші напої в спекотну погоду. Від цього багато в чому залежала комфортність самої поїздки. Для початку вирішіть, для чого будете використовувати автохолодильник. Якщо потрібен для туристичних поїздок або щоб усією сім'єю виїхати на вихідні на дачу, то це буде один варіант. Якщо багато часу проводите за кермом і хочете завжди мати під рукою прохолодну мінералку - це інший варіант. Постарайтеся визначитися з об'ємом холодильника. Вони бувають від 0,5 до 200 літрів. Найчастіше використовують 20-35 літрів. Такого об'єму вистачає на п'ять осіб забезпечення продуктами, не враховуючи напої. Якщо ж ще напої, об'єм на п'ять осіб має бути не менше 50 літрі.

За виконанням холодильники підрозділяються на ті, що стоять окремо, і ті, що вбудовуються. У першому випадку пристрій можна переносити і використовувати поза автомобілем, у другому - не можна.

За способом охолодження вони поділяються на компресорні (компресійні), термоелектричні (що використовують ефект Пельтьє) і абсорбційні

 

 

Термобокс (ізотермічний) - на відміну від інших автохолодильників не потребує зовнішнього живлення, оскільки охолодження відбувається завдяки акумуляторам холоду. Звідси низька вартість, а також кілька мінусів: неможливість керування температурним режимом, нестабільність температури, обмежений час заморозки продуктів.

Термобокс використовується тільки для підтримки поточної температури продуктів.

Важливо: ізотермічний термобокс за принципом роботи аналогічний ізотермічній сумці-холодильнику. Вони відрізняються лише об'ємом (6-150 л проти 2.5-64 л) і часом охолодження продуктів (12-72 години проти 12 годин).

Абсорбційний (електрогазовий) – універсальний у плані живлення (газ, електрика) та економічний (при використанні газу) холодильник. Інші переваги - великий об'єм (24-200 л) і безшумність. Абсорбційна модель охолоджує їжу на 20-30 °С від температури середовища, але не нижче 0 °С. Деякі холодильники забезпечують -5 °С.

Абсорбційний холодильник дорого коштує, погано переносить тряску і крени в дорозі, займає багато місця в салоні. Такий пристрій часто використовується рибалками і мисливцями.

Термоелектричний - компактний і надійний варіант. Завдяки відсутності холодоагентів і компресора такий холодильник легший і простіший. Пристрій може і нагрівати продукти, не видає шуму під час роботи і добре витримує тряску в дорозі. Щоправда, за моделі, що працюють у двох режимах (охолодження і нагрівання), доведеться заплатити більше, ніж за звичайні охолоджувальні пристрої.

Термоелектричний холодильник охолоджує продукти на 15-30 °С відносно температури повітря, але не нижче +3-0 °С. У деяких пристроях температура досягає -3 °С. Постійна температура холодильника в спекотну погоду становить близько 10 °С. При підігріві температура підвищується до +54-60 °С і навіть +70 °С. Після вимкнення живлення температура в камері охороняється ще 8-10 годин.

Мінуси термоелектричної моделі: невеликий об'єм (0.5-50 л), найменша економічність, повільне досягнення потрібної температури. Тому в такому холодильнику краще зберігати вже попередньо охолоджені продукти для підтримки поточної температури. Термоелектричні моделі користуються широкою популярністю серед автолюбителів.

Важливо: для вирішення проблеми повільного набору температури термоелектричного холодильника увімкніть його завчасно перед поїздкою. Інше рішення - охолодити камеру холодильника за допомогою акумуляторів холоду. Для цієї мети лід використовувати не можна, оскільки тала вода призведе до корозії металевих частин пристрою.

Компресорний (компресійний) – найекономічніший, швидко набирає температуру і забезпечує стабільне охолодження на рівні -18-20 °С. Обсяг компресорного холодильника варіюється в межах 18-250 л. Такий пристрій охолоджує і заморожує продукти, що зручно для рибалок і мисливців.

Компресорний холодильник має функцію регулювання температури, що дає змогу підібрати оптимальний режим зберігання для кожного продукту. Після вимкнення апарата температура зберігається протягом 6 годин.

На відміну від попередніх пристроїв, містить рухомі частини, що спричиняє сильний шум під час роботи. Цей холодильник коштує дуже дорого, чутливий до трясок і кренів автомобіля. З цих причин такий варіант використовується порівняно рідко. Вбудовувані холодильники для яхт, катерів і автомобілів належать до компресорних моделей.

Морозильна камера – вирізняється найнижчою температурою охолодження (до -22 °С) і швидким заморожуванням. Крім того, різниця температур повітря і всередині камери у таких пристроїв становить 40 °С, що перевищує можливості інших моделей. Після вимкнення холодильника низька температура зберігається протягом 6-12 годин.

Недоліки морозильної камери: висока ціна, великі габарити і вага (не найкращий варіант для малолітражок).

Ще один із параметрів вибору​: 

Дальність і тривалість поїздки – визначає вибір типу холодильника:

  • сумка-холодильник з акумуляторами холоду – для виїздів на невеликі відстані;
  • контейнер, вбудована модель із зовнішнім живленням – для тривалих подорожей. Особливо гарні термоелектричні моделі, що дають змогу підігрівати їжу (рекомендуються для далекобійників).

Температурний діапазон - різниця між температурами повітря і всередині камери. Що спекотніший клімат, то ширшим має бути цей діапазон. Але зі збільшенням різниці температур істотно зростає і ціна пристрою.

Щоправда, і тут зберігає своє значення фактор часу. Для короткочасного відвідування пляжу підійде сумка-холодильник, а ось під час тривалої відпустки краще використовувати морозильну камеру або компресорний холодильник.

Живлення - здійснюється через бортову мережу (12/24В), побутову мережу (220В), газовий балон. Зазвичай автохолодильники живляться від електромережі, електрогазові моделі працюють також і від скрапленого газу (пропан/бутан). Моделі, здатні працювати від побутової мережі, можна використовувати і поза автомобілем, наприклад, у заміському будинку.

Розміри холодильника - щоб холодильник точно вписався в салон або багажник авто, перед придбанням слід зробити необхідні заміри місця, відведеного під апарат, і порівняти їх із габаритами обраної моделі. Зазвичай автохолодильник встановлюється в нішу між сидіннями або розміщуються в багажнику.

Розташування кришки - краще зупинити вибір на моделі, де кришка розташована не збоку, а зверху. Добре, якщо сама кришка складається з двох секцій, оскільки в цьому разі не потрібно повністю відкривати камеру для вилучення дрібного предмета.

Інтернет-магазин КІНГ АВТО
ул. Кольцевая дорога, 15А Киев п-кт. С.Бандери, 23 Киев
FB YouTube